Η Αιδηψός βρίσκεται βορειοδυτικά της Εύβοιας και αποτελεί την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας. Ο συνδυασμός των εξαιρετικών ιαματικών νερών και των τοπίων απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς την έχουν καθιερώσει από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας σε πόλο έλξης για πλήθος τουριστών αλλά και εξεχουσών προσωπικοτήτων.

Η περιοχή της Αιδηψού έχει μια ξεχωριστή θέση στη μυθολογία μιας και η θεά Αθηνά ζήτησε από το θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενος της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Ο θεός Ήφαιστος δεν χάλασε το χατίρι της αγαπημένης του αδερφής. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης (384 – 322 π.Χ.), στα Μετεωρολογικά του, σε αναφορά τους στις πηγές των Λουτρών, αναφέρει ότι η θάλασσα σχηματίζει υπόγεια ποτάμια και από αυτή την αιτία δημιουργήθηκαν τα θερμά λουτρά της Αιδηψού. Ο ιστορικός Πλούταρχος (50 – 125 μ.Χ.) περιγράφει την κοινωνική ζωή που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή, την ευχάριστη διαμονή στην πόλη και τις διασκεδάσεις τις, και τη λαμπρή διατροφή με τα άφθονα ψάρια και τα πτηνά της. Ο ιστορικός αναφέρει ακόμα ότι η Αιδηψός επί τέσσερις και πλέον αιώνες, από το βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονο μέχρι τους Ρωμαίους αυτοκράτορες Γέτα και Γορδιανό γνώρισε μεγάλη ακμή.

Η τελευταία περίοδος ακμής τοποθετείται στους 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια των αυτοκρατόρων Θεοδοσίου και Ιουστινιανού. Εξαιτίας της φήμης της περιοχής ήταν πολλοί αυτοί που συνέρρεαν για λουτροθεραπεία. Η περιοχή έζησε τη μεγάλη της ακμή κυρίως κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, ιδιαίτερα τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Ο ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει ότι η Αιδηψός ήταν ένας χώρος, όπου συναντιόνταν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να κάνουν λουτρά, να ξεκουραστούν, να συζητήσουν και να διασκεδάσουν. Χρήση των λουτρών,σύμφωνα με τον Πλούταρχο, έκανε ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που είχε. Την Αιδηψό επισκέφτηκαν ακόμα οι Αυτοκράτορες Ανδριανός, Μάρκος, Αυρήλιος Σεπτίμιος, Σεβήρος, Περτίνος με την αυτοκράτειρα Ιουλία Δόβνα. Στην πόλη βρέθηκαν βάθρα ανδριάντων του Μέγα Κωνσταντίνου του Βυζαντίου και του αυτοκράτορα Θεοδόσιου.

Λουτροθεραπεία

Στις αρχές του 19 αιώνα χτίζονται στην Αιδηψό κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής που κοσμούν ακόμη και σήμερα την πόλη ταξιδεύοντας μας σε μια άλλη εποχή. Επώνυμοι εφοπλιστές βιομήχανοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες τα επισκέπτονται όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Κωστής Παλαμάς, ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας είναι μερικοί από αυτούς.

Στις μέρες μας ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις ευεργετικές ιδιότητες των εξαιρετικών ιαματικών νερών είτε σε σύγχρονα υδροθεραπευτήρια της περιοχής τα οποία και προσφέρουν εξειδικευμένες και άριστες υπηρεσίες είτε κάνοντας το μπάνιο του σε παραλίες όπου πηγάζουν τα ιαματικά νερά όπως η δημοτική πλαζ, η παραλία κάτω από τον παιδικό σταθμό και παραλία πλησίον στο ξενοδοχείο Therme sylla. Σε όλες αυτές τις παραλίες η είσοδος είναι δωρεάν. Στην πόλη της Αιδηψού ο επισκέπτης μπορεί να βρεί αρκετές ακόμα παραλίες ή και να επισκεφτεί την παραλία του Αγίου Νικολάου σε απόσταση 5 λεπτών με το αυτοκίνητο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του σε πεντακάθαρα νερά και να απολαύσει το φαγητό και το ποτό του στα εστιατόρια και beach bar της περιοχής. Η Αιδηψός βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για όσους θέλουν να γνωρίσουν την Βόρεια Εύβοια και να κάνουν σύντομες εξορμήσεις ανακαλύπτοντας υπέροχες, απάνεμες, καταγάλανες και πεντακάθαρες παραλίες της ευρύτερης περιοχής αλλα και να απολαύσει την απίστευτη ομορφιά των τοπίων μας μιας και η θάλασσα με το βουνό γίνονται ένα σε αυτόν τον προικισμένο τόπο.

Το απόγευμα μπορεί κάποιος να θαυμάσει το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα πού απλώνει τα υπέροχα χρώματα του στον παραλιακό δρόμο της Αιδηψού ο οποίος μετατρέπεται σε έναν τεράστιο πεζόδρομο με κάθε λογής καταστήματα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του, το γλυκό του και να γευτεί τις γαστριμαργικές απολαύσεις που προσφέρει ο τόπος μας. Η Αιδηψός είναι ιδανικός προορισμός και για οικογένειες μιας και οι καλοκαιρινοί παιδότοποι που λειτουργούν στην περιοχή είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μικρούς μας φίλους. Αλλά η διασκέδαση δεν σταματά εδώ για του λάτρεις της νυχτερινής ζωής μιας και στην περιοχή υπάρχουν beach bar, bar και club που δίνουν ζωή και ρυθμό στην πόλη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αναμφίβολα οι επισκέπτες λατρεύουν την πόλη της Αιδηψού για την χαλάρωση, την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία που τους προσφέρει.